hits

mai 2016

Eksperter på dårlig samvittighet

Det er nærmest en kø av folk som forteller deg hvor skadelig din mobilbruk er for deg og dine barn. 

Overworked Businessman
Licensed from: MilanMarkovic78 / yayimages.com

For 16 år siden var jeg et barn av tiden. En av de som hadde tilbrakt mesteparten av ungdomsårene med Internett, la noen år med relaterte studier på toppen og gikk ut i et arbeidsmarked som ikke fikk nok av sånne som oss. I hvert fall ikke før dot com-boblen sprakk et drøyt år senere.

Fra det øyeblikket jeg satte beina i medieverden ble jeg også mer bevisst hva verden rundt mente om den. Det jeg ikke fikk med meg personlig, tok min mor seg av. Den gang, som nå for så vidt, kunne hun ringe og spørre om jeg hadde lest om de unge som fikk musesyke og hjerteinfarkt av å lese mail etter arbeidstid og at jeg måtte huske å koble av. 

Min mors frykt var jo for så vidt reell om man ser på overskriftene fra år 2000. Det er nesten et under at det gikk bra med min generasjon når man ser på det nå 16 år senere. Og dette startet jo ikke der, det er et tilfeldig valgt årstall siden det var mitt møte med dette i praksis. Faktiske oppslag fra den tiden er blant annet:

Aftenposten: Stadig flere syke i nettselskaper (31. mars 2000)
«Mange og lange arbeidsdager fører til at stadig flere ansatte i nettbedrifter sliter med psykiske og fysiske plager. Leger og arbeidsforskere melder om en kraftig økning i alt fra depresjoner og utmattelse til fysisk smerte. Ødelagte familier er også en del av bildet.»

VG: «Varsku mot chatting» (26. april 2000)
På nettet kan drømmeverdenen fritt utvikle seg, men i det virkelige livet må man forholde seg til andre mennesker slik man egentlig er. Det betyr at man opptrer med to personligheter. Etter hvert kan det skape vanskeligheter for enkelte, advarer seniorrådgiver Finn Gyllstrøm ved Stiftelsen Renåvangen.

VG: Hjelp, er du stressa (19. november 2000)
I dag kreves det «rask respons» på nesten alt. Du venter ikke to måneder med å svare på en e-post, slik du gjorde med et brev. Det er et forventningspress om at du må handle raskt, og de som ikke er så god til det, føler at de ikke strekker til, sier professor i psykologi Reiulf Watten.

En av favorittene dette året skulle man tro så dagens lys i kjelleren i en menighet på Sørlandet for hundre år siden:

NTB: Nettet kan gjøre deg sexgal (1. mars 2000)
Kvinner, homofile menn og andre grupper som tradisjonelt har vært seksuelt undertrykt, står i spesiell fare for å bli slaver av nettsex, hevder den amerikanske psykologen Al Cooper. Heterofile menn er mindre utsatt, ikke fordi de har høyere moral men fordi de allerede er så forherdet at de er vanskeligere å påvirke, mener han.

Faksimile fra VG 26. mars 2000. Det er helt et under at det har gått bra med så mange av oss....

Motstanden mot nye ting har alltid vært der. Som her; farge-TV beskrevet av Paul Chaffey. Det fascinerende er at det bare tiltar, og det virker som om stadig flere psykologer, techeksperter, teleselskap og selvutnevnte tidsmålere og bedrevitere jobber overtid for å virkelig stresse oss som ikke føler at dette er noen stor greie.

Det fins ikke piller mot møkkete vann, det fins noen folk i fete biler med en kur for alt, sang DumDum Boys i sine glansdager og sangen er fortsatt en av mine favoritter.

Dagens utblåsning om mobiltelefoner og stress kom etter at mine kjære kollegaer i Side2 hadde nok en sak om hvor vanskelig det er å legge fra seg telefonen.

Saken bygges opp med lenke til et intervju med en terapeut som sikrer seg med frasen:

- Mange tenker nok at «det gjelder ikke meg, jeg har kontroll» inntil man begynner å se konkret på omfang av mobilbruk og grad av avhengighet - da blir det gjerne skamfullt, sier Huseby.

En lite søk tilsier at det er en av noen hundre tilsvarende artikler på ganske kort tid.

Slike saker er jo en spot on invitasjon til alle som enda ikke har fått en av de andre lidelsene der ute, men som likevel trenger å fore hypokonderen i seg selv eller føle litt på offerrollen. 

La oss holde hender og skru av telefonen sammen
For noen år siden kom også trendene med å logge helt ut. En digital detox (hipsterens favorittord...) rett og slett, som blant annet NRK skrev om: Logger av for å leve bedre

Her kunne man annet får følgende sitat fra Thomas Moen som da skulle skrive bok om emnet: 

- Jeg innså at man ikke har behov for å vite alt. Men man har behov for å være til stede i hverdagen. Det er en grunn til at jeg samtidig sluttet å lese nettaviser og late som om jeg følger med. Jeg leser et par papiraviser, og synes de oppsummerer nyhetene på en bedre måte.

Mulig det fungerer for noen, men i mitt hode er det helt meningsløst å henge seg opp i om nyhetene står på døde trær eller en digital skjerm. Sitatet høres mer ut som det er hentet fra en sketsj med Bård og Harald.

Selvsagt skal man ikke avskrive all forskning og meninger man ikke er enig i, heller ikke bruke seg selv som sannhetsvitne for noe. Men om du har lest alt som har stått om dette siden 2000 så vil jeg anta at risikoen er større for at du er stressa og utbrent enn om du hadde brukt telefonen til å lese alt annet på nettet. Vi burde snart få eksperter som er eksperter på at vi blir stresset av å lese om eksperter som informerer om hva vi blir stresset av.

Hva med friheten den gir oss?
Mobiltelefonen i min hverdag har i stor grad erstattet jobb-PCen, bøker, tv, radio, treningsdagbøker, pulsmåler, kamera, videokamera, stereoanlegget, deler av dataspillbehovet, kart, oppslagsverk, magasiner, aviser, bank og reisekort bare for å nevne noe. Man kan sikkert komme på veldig mye mer. Selvsagt bruker jeg tid på den og jeg gjør det med god samvittighet. I tillegg til de overnevnte klarer jeg til og med å sjekke Facebook og chatte med mamma for å si at jeg har det bra, og droppe innom SnapChat og Instagram. Jeg føler meg utrolig nok helt fin, mot alle odds. Jeg tror ikke jeg er særlig unik eller spesiell på dette området.

Når jeg har barna mine så tar jeg ikke telefonen uten videre mellom 16-20, den tiden er forbeholdt de. Samme gjelder når jeg fisker, jakter, trener, tilbringer tid med familie og andre jeg er glad i og lignende. Men når barna løper ut i hagen og leker eller jeg legger beina på bordet på hytta etter en lang dag på jakt så føler jeg det ikke som at jeg leker med livet eller har et stort problem med å styre mine lyster når det kommer til mobiltelefonen.

Slapp av og nyt dagen
Det er faktisk en frihet. Jeg er en del av generasjonen som ikke ønsker en jobb som starter 08 og slutter 16. Jeg vil leve, reise og jobbe fra der jeg måtte befinne meg til enhver tid. Jeg vil jobbe på en søndag om jeg får en ide som jeg bare må begynne på, og jeg ønsker å involvere meg i ting som angår mine ansvarsområder på jobb selv om jeg sitter på en seilbåt i Italia med en fiskestang i hånden. Jeg vil sende eksen en video når barna våre gjør noe gøy, og jeg vil ha ditto i retur når jeg ikke er med de så vi kan oppsummere øyeblikkene som om vi opplevde de sammen.

Det gjør meg lykkelig, og det eneste som truer den muligheten og fleksibiliteten er om vi går tilbake til 1994 når det kommer til bruk av teknologi. Det ville vært et selvskudd av dimensjoner på så mange plan.

Jeg har aldri følt meg mer avslappet enn nå, og noen dårlig samvittighet ovenfor mine barn, egen helse eller resten av verden som en følge av min mobilbruk har jeg aldri hatt.

Det synes jeg ikke du heller bør ha. Jeg synes faktisk du skal drite litt i ekspertene en stund og surfe, like og svare på alt av meldinger som kommer inn på telefonen din. Hverdagen vil nok uansett innhente deg i god tid før du går helt i hundene. Mest sannsynlig er du da relativt uthvilt til å takle det meste som måtte komme. Worst case, har du muligheten til å ringe en venn.

Flere ting jeg har synset om på bloggen:

Pakken fra Otta hadde overlevd Instant Articles

- Man kan kutte mye enda

Få en mail når jeg publiserer noe nytt